bvcer sansqr iso 9001 14001 

Koliko ste se puta vratili iz dućana pretrpani vrećicama i nepotrebnim stvarima jer im jednostavno niste mogli odoljeti? Kolikim namirnicama istekne rok trajanja prije nego li su došle na red za kuhanje ili ih zaboravljene pronađete na dnu hladnjaka? I koliko voća i povrća tjedno bacite jer je istrunulo?

Vjerovali ili ne, 1/3 hrane koju nabavite bacite u smeće.

Stvaranje otpada od hrane u dućanima, restoranima, ali i kućanstvima postao je ozbiljan problem i veliki izazov suvremenog svijeta. Na globalnoj razini, godišnje se baci oko 1.3 milijarde tona hrane. Hrvatska ne zaostaje za tim podacima, jer se kod nas na godišnjoj razini baci oko 400.000 tona. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) prepoznala je ovaj problem te sustavno radi na smanjenju količine otpada od hrane, potičući velike kompanije i hotelske lance na borbu protiv generiranja otpada od hrane te ih usmjerava prema održivom poslovanju. Prema dokumentu Europske komisije The Roadmap to a Resource Efficient Europe do 2020. godine na razini EU bi trebalo za polovicu biti smanjeno odlaganje otpada od hrane na odlagališta otpada.

Kako uopće nastaje otpad od hrane?

Ponekad hrana, poput voća i povrća, koja ne zadovolji određene standarde (veličinu, oblik, boju i slično) završi u otpadu čak i prije nego dođe do dućana i kupca kao krajnjeg korisnika. Čak 50 milijuna tona voća i povrća u Europi baci se samo zbog „nepravilnog oblika“. Cijena te količine otpada od hrane je zapanjujućih 140 milijardi eura. Istovremeno, 795 milijuna ljudi na svijetu nema dovoljno hrane za zdrav život, a 9 milijuna umire od gladi godišnje.

 

Dućani i veliki trgovački lanci, što zbog osviještenosti, a što zbog zarade, počeli su prodavati i takve namirnice, po sniženim cijenama. No, unatoč tome i dalje generiraju velike količine hrane za otpad, jer bacaju hranu kojoj je istekao rok trajanja iako je još uvijek dobra za upotrebu. Osviješteni lanci trgovina ili manji dućani, u suradnji s raznim humanitarnim ili ekološkim organizacijama, redistribuiraju hranu i hrane potrebite. Takvi su nažalost, još uvijek u manjini. Prema podacima Porezne uprave, ukupna vrijednost donirane hrane u Hrvatskoj u 2019. godini iznosila je oko 13 milijuna kuna bez PDV-a, a prehrambene je proizvode doniralo 67 domaćih tvrtki.

Otpad od hrane neizbježno nastaje i u pripremi obroka i njegov se nastanak ne može spriječiti.  Hrana postaje otpad i kada se  priprema u prevelikim količinama, kada hrani istekne rok trajanja te kada se hrana odbaci,  a prije odbacivanja je bila jestiva poput kruha, mesa, jabuka i sličnog, a nastanak toga otpada se može spriječiti.

Posljedice bacanja hrane koja u konačnici završava na odlagalištu otpada su daleko veće nego što se čini na prvi pogled. Takvo postupanje ne utječe negativno samo na budžet, već dugoročno i izrazito negativno djeluje na okoliš. Ostaci  hrane kojima se ne gospodari odgovorno, na svom putu do odlagališta i nakon odlaganja u odlagalištu u uvjetima u kojima nema dovoljno zraka, počinju  trunuti te se u zrak otpušta opasan plin – metan. Upravo je taj plin jedan od najopasnijih stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

Gospodarenje biorazgradivim otpadom u skladu s hijerarhijom gospodarenja otpadom i u svrhu smanjenja emisija stakleničkih plinova s odlagališta otpada, potrebno je povezati odvojeno sakupljanje i prikladnu obradu organskog biorazgradivog otpada kako bi se proizvodio okolišno prihvatljiv kompost koji se koristi kao oplemenjivač tla i bioplin koji se koristi kao izvor energije. Nastanak ovog otpada odvija se na razini jedinica lokalne samouprave,  u gradovima i općinama,  i za njegovo odvojeno sakupljanje i obradu  nadležne su jedinice lokalne samouprave.

S druge strane, biorazgradivi otpad koji se ne odvaja na mjestu nastanka u zasebne posude nego se odbaci u posudu s ostalim otpadom bit će  dovezen u budući Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji (CGO). S obzirom da je biorazgradivi otpad u ovom slučaju onečišćen drugim vrstama otpada s kojima je bio odložen i dovezen u CGO, on  više ne može poslužiti za proizvodnju komposta kao oplemenjivača tla. Stoga će se u CGO-u najprije mehanički izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada (prosijavanjem)  te biološki obraditi na odgovarajući način prije odlaganja u odlagalištu, kako bi zadovoljio uvjete za odlaganje.  Postupak obrade koji će se primjenjivati je aerobna biološka obrada u zatvorenim komorama (Faza I) i dozrijevanje na otvorenom (Faza II). Cilj ove dvofazne obrade  je dobivanje stabiliziranog produkta za čiju se biološku aktivnost smatra da je jednaka nuli tj. da  je emisija stakleničkih plinova svedena na minimum ili je nema. On nema upotrebnu vrijednost komposta, a kako bi se razlikovao od komposta, ovaj produkt se naziva i „kompostu sličan proizvod“.

U CGO-u će raditi i kompostana za obradu odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpada iz kuhinja, vrtova i parkova, koji će biti dovezen odvojeno od miješanog komunalnog otpada i proizvedeni će kompost  biti upotrebljiv kao visokokvalitetan kompost spreman za plasman na tržište.

Važno je da jedinice lokalne samouprave osiguraju infrastrukturu potrebnu za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada i njegovu obradu na svojoj razini, a  ukoliko to nisu u mogućnosti, onda moraju  osigurati odvoz odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpada u kompostanu u CGO-u kako bi što više biorazgradivog otpada bilo prerađeno u kompost, umjesto u „kompostu sličan proizvod“, uz sve prethodno navedene prednosti te uštedu u prostoru odlagališta.


Naučite kako smanjiti bacanje hrane!

Racionaliziranjem količine hrane koju nabavljate, pravilnim skladištenjem i čuvanjem u hladnjaku, kreativnošću u kuhinji, odabirom najbolje ambalaže te naizgled malim promjenama možete utjecati na vlastiti budžet, promjene u svojoj okolini i na okoliš.

Budite kreativni u pripremama obroka.

Znate li koja namirnica najčešće završi u smeću? Na globalnoj razini to je kruh. Namirnica koja je neizostavna u velikoj većini kućanstava i koju se jednostavno može i čuvati i iskoristiti. Dio kupljenog kruha zamrznite, stari kruh pretvorite u ukusne pohane doručke ili mu dodatno produžite vijek trajanja pretvarajući ga u primjerice, ukusne prepržene kockice  za juhu.

U Hrvatskoj u hrani koja završi u otpadu prednjače voće i povrće sa 46%.

Od ostataka pripremljenih jela uvijek možete napraviti nova – od ostataka riže primjerice pržene kuglice ili krokete, od omekšanog voća kompote ili pite, a od povrća ili vode u kojoj se povrće kuhalo, juhe. Jednostavnom pretragom na internetu pronaći ćete niz inspirativnih recepata.

 

Pravilno skladištite namirnice.

Prema nekim podacima, čak 1.3 milijuna jabuka završi u otpadu u godini dana. Događa li se i vama da vam se čine neupotrebljive? Dovoljno je pohraniti ih na tamnom mjestu i osigurati da se međusobno ne dodiruju – trajat će mnogo duže. Pravilno skladištite hranu, jer nepravilno skladištenje može čak ubrzati kvarenje hrane. Mnoge namirnice na svojim etiketama imaju preporuke za optimalno skladištenje.

Također, one kojima se bliži istek roka trajanja prebacite naprijed u hladnjaku ili spremi, da su vam na dohvat ruke. I svakako provjeravajte rokove trajanja!

Iskoristite blagodati tehnologije – zamrzavajte!

Kontrolirajte se prilikom pripreme hrane – smanjite porcije koje kuhate. Dogodi li se ipak da se zanesete, ostatak hrane se uvijek može zamrznuti za neki sljedeći obrok.

Zamislite da stavljate pauzu na kvarenje hrane. Upravo to činite zamrzavajući ostatke ili višak hrane, a osim toga imate u pripremi obroke za dane kad imate manje vremena za kuhanje.

 

U nabavku odlazite promišljeno, naoružani popisom.

To znači da u nabavku ne odlazite gladni i bez popisa. Glad će vas potaknuti da kupite namirnice koje uopće niste imali u planu i od kojih će dio zasigurno propasti zbog „gladnih očiju“.  Pripremite se za nabavku – bilježite koliko hrane tjedno bacite i zatim, primijetite li da je to određena namirnica, sljedeći put kada ju kupujete jednostavno smanjite količinu. Sjetite se toga prilikom kreiranja popisa za kupnju.

Informirajte se, istražujte i inspirirajte.

Istražujte opasnosti stvaranja otpada od hrane i informirajte se što možete učini na razini svog domaćinstva kako biste smanjili ovaj rastući svjetski problem. Institucije poput UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu u suradnji s lokalnim zajednicama rade na edukacijama u svrhu prevencije bacanja hrane već na školskoj razini. Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji se uključio u europski projekt „Čini dobro, čuvaj hranu!“ Djeca su najbolji ambasadori, a na odraslima je da im pokažu kako biti odgovorni odrasli. Stoga, naučite kako hranu ne pretvarati u otpad i  inspirirajte druge da to čine. Malim koracima započinju velika putovanja.


Izvor -

FAO - News Article: Food wastage: Key facts and figures

Bacanje hrane - veliki problem današnjice | Gospodarski list

Roadmap to a Resource Efficient Europe COM(2011) 571 — European Environment Agency (europa.eu)

HRT: Zašto se manje hrane donira, a više baca?

Why food waste should be prevented - The Waste Management & Recycling Blog (forgerecycling.co.uk)

Za ljepšu našu - Kamo s otpadom? (zaljepsunasu.hr)

Jutarnji list - ZNATE LI KOLIKO SVAKI HRVAT U PROSJEKU GODIŠNJE BACI HRANE? 'Ljudi nisu ni svjesni da to rade jer hranu bacaju cijeli život...'

Kako upotrijebiti ostatke hrane? — Coolinarika

EcoRecepti VVG 2.pdf

Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane | Grad Osijek

Za proizvodnju jednokratnih predmeta od plastike potrebno je svega nekoliko sekundi, koristimo ih nekoliko minuta, a nakon toga završe na otpadu gdje im je potrebno nekoliko (stotina) godina da se razgade. A dok se razgrađuje, značajno šteti biljnom i životinjskom svijetu – kako kopnenom, tako i morskom.

Danas je plastika prisutna u svakom kutku svijeta – od udaljenih otoka u Pacifiku pa sve do Arktika te na Zemlji ne postoji mjesto na kojem nema plastike. UN upozorava da će, nastave li se sadašnji trendovi, do 2050. godine u oceanima biti više (mikro)plastike nego ribe.

 

Prema izvještaju Programa za okoliš UN-a u svijetu se svake minute koristi 10 milijuna plastičnih vrećica, odnosno 5.600 milijardi na godišnjoj razini. Kada bismo ih spojili, vrećicama bismo mogli omotati Zemlju sedam puta svakih sat vremena. S druge strane, samo u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje se upotrijebi oko 500 milijuna plastičnih slamki, što je dovoljno za napuniti više od 46.000 školskih autobusa.

Nažalost, poput većine plastičnog otpada, plastične vrećice i slamke jedva da se recikliraju pa vodeće svjetske ekonomije i institucije sve češće poduzimaju aktivnosti kako bi smanjile korištenje jednokratne plastike.

Tako je, primjerice, početkom 2018. godine donesena prva Europska strategija za plastiku kao dio postupka prelaska na kružno gospodarstvo. Zastupnici Europskog parlamenta godinu kasnije podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative. Zabrana stupa na snagu početkom 2021., a odnosi se na proizvode kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na europskim obalama i u morima. Ne treba zaboraviti ni najnoviju inicijativu iz Europske unije koja donosi porez na nereciklabilnu plastičnu ambalažu po stopi od 0,80 kn/kg od početka 2021.

Međutim, odgovornost za smanjenje količina jednokratne plastike leži i na svakome od nas pa evo par savjeta kako smanjiti upotrebu jednokratne plastike u vlastitom kućanstvu:

plastične vrećice zamijenite platnenima; plastične slamke zamijenite papirnatima ili, još bolje, čeličnima koje ćete moći koristiti godinama i ponijeti sa sobom gdje god želite. I ne zaboravite – obavezno odbijte plastičnu slamku u ugostiteljskim objektima; za pohranu hrane (i ostalih potrepština) koristite staklene posude; nabavite bocu za vodu za višekratnu upotrebu. Izbjegavajte kupovati vodu i pića u plastičnim bocama; izbjegavajte korištenje gumica i pronađite za njih po okoliš prihvatljivu alternativu napravljenu od prirodnih materijala; planirajte obroke i kupujete ono što vam doista treba, pritom vodeći računa o ambalaži kupljenih proizvoda. Izbjegavajte plastiku, birajte proizvode u papirnatoj ili staklenoj ambalaži te kupujte „na veliko“, čime ćete smanjiti otpad i uštedjeti novac; izbjegavajte smrznutu hranu. Birajte svježe sezonske namirnice;koristite drvene šibice umjesto plastičnih upaljača; plastici koja se nađe u vašem domu, prije nego je bacite nastojte naći novu uporabnu vrijednost, a ako je već morate odložiti, onda to napravite pravilno u odgovarajući spremnik.

 

Izvori:

UNEP - UN Environment Programme

Be Straw Free Frequently Asked Questions (ecocycle.org)

EUR-Lex - 52018DC0028 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

EUR-Lex - 32019L0904 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

Ministri zaštite okoliša 13 država članica EU-a, nedavno su pokrenuli inicijativu za donošenje zelenog plana oporavka kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te njene posljedice na pad gospodarstva. Kako prenosi portal Climate Change News, inicijativu su pokrenule vlade Italije, Španjolske, Nizozemske, Portugala, Švedske, Austrije, Danske, Finske, Latvije i Luksemburga, a dan kasnije pridružile su im se i vlade Francuske, Njemačke i Grčke.


Obnova, održivi napredak i prosperitet za Europu

„Svijet se suočava s krizom bez presedana. U samo nekoliko tjedana pandemija koronavirusa proširila se svijetom te prouzročila ogromnu ljudsku tragediju i povijesni gospodarski zastoj čije posljedice još uvijek nisu u potpunosti poznate. Aktualna kriza promijenila je našu svakodnevicu, zatvorila granice, nezaposlenost je u porastu, a tvrtke se bore za opstanak. Cijeli svijet fokusiran je na borbu za sprječavanje zaraze i njezinih neposrednih posljedica. Međutim, trebamo se pripremiti za obnovu gospodarstva i uvođenje potrebnih planova za oporavak od krize kako bismo Europi i njenim građanima omogućili obnovu, održivi napredak i prosperitet. Pritom ne smijemo zanemariti globalnu klimatsku i ekološku krizu. Moramo odoljeti iskušenjima kratkoročnih rješenja kao odgovora na krizu koja prijeti da se EU na više desetljeća zadrži u gospodarstvu zasnovanom na fosilnim gorivima“, ističe se u izjavi ministara zaštite okoliša 13 država EU-a.

 

Hitne mjere zaštite i očuvanja biološke raznolikosti

Ministri pozdravljaju napore čelnika i vlada država članica EU-a koji su pozvali Europsku komisiju da započne rad na sveobuhvatnom planu za oporavak EU-a koji uključuje zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju. Također, pozivaju Komisiju da koristi Europski zeleni plan kao okvir za rješavanje ove krize.
„Europski zeleni plan predstavlja novu strategiju rasta za EU koja je u mogućnosti pružiti dvostruku korist od poticanja gospodarstava i stvaranja radnih mjesta uz ubrzanje zelene tranzicije na troškovno učinkovit način“, tvrde ministri zaštite okoliša i traže povećanje investicija, posebno u području održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, energetske obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja bioraznolikosti i kružnog gospodarstva.
„Moramo poslati snažnu političku poruku svijetu i našim građanima da će EU biti primjer, čak i u ovim teškim vremenima te zacrtati put prema klimatskoj neutralnosti i ispunjenju Pariškog sporazuma. Istodobno, hitne mjere zaštite i očuvanja biološke raznolikosti moraju biti ključni dio našeg odgovora na ovu globalnu zdravstvenu i ekološku krizu te ključni aspekt za osiguranje dugoročnog opstanka i dobrobiti naših društava“, prenosi Climate Change News.


Podrška organizacija za zaštitu okoliša

Inicijativu europskih ministara zaštite okoliša podržalo je i nekoliko nevladinih organizacija za zaštitu okoliša, a među njima i Greenpeace.
„Europi je potreban plan za socijalnu i ekonomsku transformaciju koja će nas zaštititi od budućih kriza - bilo da su one uzrokovane virusom, nejednakošću ili klimatskim slomom. Priznanje da će ogromne svote utrošene na ekonomski oporavak oblikovati način funkcioniranja naših društava u budućnosti, predstavlja početak Politika štednje i iskorištavanje ljudi i prirode samo pogoršavaju ovu krizu. Načelo „Business as usual“ više nije opcija: samo pravedan i zeleni oporavak može ponovno pokrenuti naše gospodarstvo i naše društvo učiniti otpornijim“, izjavio je Greenpeaceov savjetnik za klimatsku politiku Sebastian Mang. Greenpeace zajedno s mnogim drugim organizacijama civilnog društva, poziva vlade i EU da pomognu u izgradnji pravednijeg i otpornijeg društva, temeljenog na demokratskim načelima i međunarodnoj solidarnosti te pružanju bolje zdravstvene zaštite, standarda zapošljavanja, socijalne zaštite i zaštite okoliša. Kriza koronavirusa i gospodarski pad kao njena posljedica ukazuju na potrebu pravedne i zelene socijalne i ekonomske tranzicije, koje će omogućiti veću otpornost društva u krizi.


Izvor: Ekovjesnik

Na škotskoj rijeci Tweed napravljen je prvi plastični most u Europi dugačak nešto manje od 30 metara, koji se po nosivosti ne razlikuje od mostova izgrađenih od tradicionalnih materijala i pogodan je i za promet teških teretnih vozila.
Škotska tvrtka Vertech Limited, koja posluje pod motom "zašto išta baciti", od 50 tona plastičnog otpada napravila je most dugačak gotovo 30 metara. Prvi europski plastični most ne samo da je napravljen od recikliranog materijala, već ga se i samog u potpunosti može reciklirati.



Rok izgradnje ovog mosta srušio je sve dosadašnje rekorde. Kako su prefabricirani elementi mosta proizvedeni u tvornici, montiranje elemenata završeno je za 4 dana, dok je proces montiranja mosta trajao svega 2 tjedna.
Prednosti mostova od reciklirane plastike su, pored zbrinjavanja velike količine otpadne plastike, dugotrajnost i minimalni troškovi održavanja. Takvi mostovi ne korodiraju pa ih ne treba bojiti.
Građevinski stručnjaci tvrde da će uporaba termoplastičnih kompozitnih materijala donijeti revoluciju u mostogradnju te da su mostovi sastavljeni od betona i čelika prošlost. Iz Vertecha su već najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamijenili panel-ploče, ivericu i laminate, a koji će se prodavati na tržištu cijele Europe.

Izvor: Poslovni-savjetnik.com

Please publish modules in offcanvas position.