024 - MOST OD RECIKLIRANE PLASTIKE

Na škotskoj rijeci Tweed napravljen je prvi plastični most u Europi dugačak nešto manje od 30 metara, koji se po nosivosti ne razlikuje od mostova izgrađenih od tradicionalnih materijala i pogodan je i za promet teških teretnih vozila.
Škotska tvrtka Vertech Limited, koja posluje pod motom "zašto išta baciti", od 50 tona plastičnog otpada napravila je most dugačak gotovo 30 metara. Prvi europski plastični most ne samo da je napravljen od recikliranog materijala, već ga se i samog u potpunosti može reciklirati.



Rok izgradnje ovog mosta srušio je sve dosadašnje rekorde. Kako su prefabricirani elementi mosta proizvedeni u tvornici, montiranje elemenata završeno je za 4 dana, dok je proces montiranja mosta trajao svega 2 tjedna.
Prednosti mostova od reciklirane plastike su, pored zbrinjavanja velike količine otpadne plastike, dugotrajnost i minimalni troškovi održavanja. Takvi mostovi ne korodiraju pa ih ne treba bojiti.
Građevinski stručnjaci tvrde da će uporaba termoplastičnih kompozitnih materijala donijeti revoluciju u mostogradnju te da su mostovi sastavljeni od betona i čelika prošlost. Iz Vertecha su već najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamijenili panel-ploče, ivericu i laminate, a koji će se prodavati na tržištu cijele Europe.

Izvor: Poslovni-savjetnik.com

Please publish modules in offcanvas position.