R – reduce – SMANJI
R – reuse – PONOVNO KORISTI
R – recycle – RECIKLIRAJ
SMANJI - Kako smanjiti nastajanje otpada?
Poklanjanjem suvišnih i nepotrebnih stvari
▸ Uporabom platnenih vrećica za kupovinu
▸ Razmišljanjem je li nam neka stvar kojom ćemo se koristiti samo jednom zaista potrebna
▸ Odabiranjem napitaka u povratnoj staklenoj ambalaži
▸ Kupovanjem većih pakiranja proizvoda
▸ Kompostiranjem biootpada u vrtu ili na balkonu
Kompostiranje – što se može kompostirati
Kuhinjski otpad - ostaci voća i povrća, ostaci kruha, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja
Vrtni ili zeleni otpad - uvelo cvijeće, granje, otkos trave i živice, otpalo lišće, zemlja iz lončanica
Ostali biootpad - kora drveta, piljevina, borove iglice, papirnate maramice, dlaka
Kompostiranje – što se ne može kompostirati
Ostaci kuhane hrane, mesa, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja, masti, pepeo, prašina i vrećice iz usisavača, obojano i lakirano drvo, papir, staklo, tekstil, ostaci mačjeg pijeska
PONOVNO KORISTI - Neke ideje kako ponovno koristiti stvari
https://ekos-orlovnjak.hr/index.php/rgco-orlovnjak-1/blog/223-tri-osnovna-nacela-odrzivog-gospodarenja-otpadom-3r#sigFreeIdc363c570fc
RECIKLIRAJ – Što je recikliranje i zašto je važno reciklirati?
Recikliranje je postupak prikupljanja otpadnih materijala, njihovo razvrstavanje i pretvaranje u nove materijale za izradu novih proizvoda.
U postupku recikliranja od iznimne je važnosti najprije odvojiti i razvrstati otpad prema vrsti
Oko 2/3 kućnog otpada može se odvojiti i ponovno iskoristiti
Zašto trebamo reciklirati?
- Štitimo okoliš i smanjujemo utjecaj otpada na zagađenje vode, zraka i zemlje
- Čuvamo živote i zdravlje svih oko nas, čuvamo biljke i životinje
- Štedimo energiju
- Čuvamo prirodne sirovine
- Smanjujemo gomilanje otpada na odlagalištima
- Štedimo novac i otvaramo nova radna mjesta
- Čuvamo prirodu potomcima